Hoppa över och gå till innehåll
Kundprojekt Lofsdalen

Belysning som inte bländar

Lofsdalen Fjällanläggningar AB invigde sin padelhall precis före jul 2021. Ägaren till Lofsdalen berättar att man la extra fokus på att få till en bra belysning för spelarna men samtidigt var det viktigt med högt fokus på hållbar installation.

Lediga tider för padelspel bokas snabbt, även om den värsta rusningen tycks vara över. Innan utbyggnaden av hallar tog fart var det nästan omöjligt få en tid spontant. När nya lediga tider släpptes vid midnatt tog det inte många minuter innan allt var fullbokat. Det säger lite om det enorma intresset för denna bollsport som har sitt ursprung i den spansktalande världen och har tagit svenskarna med storm. Ett av de senaste tillskotten är Lofsdalen padel. Hallen invigdes i december 2021.

– Förhoppningen är att gäster och bybor ska få ytterligare en aktivitet att göra året om, säger Ola Andersson, VD Lofsdalens Fjällanläggningar. Rätt belysning är viktigt när man spelar padel. Som i alla bollsporter.

– När man smashar tittar man upp i taket och vill absolut inte bli bländad, säger Jimi Eiremo som spelar padel flera gånger i veckan. Rexel levererade 50 armaturer från Unilamp till de fem padelbanorna i Lofsdalens padelhall och Elkompetens i Östersund gjorde installationen. Rexels belysningsprojektör Agne Skoog kopplades in och gjorde beräkningar. Kraven från Lofsdalen var höga. Agne har projekterat belysning i flera sporthallar så han var perfekt för jobbet.

– Utmaningen i det här projektet var att ta fram en konstruktion som uppfyller alla krav enligt europanormen för padel till ett så lågt bländtal som möjligt, säger Agne Skoog.

– Samtidigt ville man belysa hela bollbanan från golv upp till 4–5 meter med ett lågt flimmerindex. Vi utvärderade flera typer av tänkbara armaturer och valet föll på en armaturkonstruktion bestyckad med lowglare-lins som bryter ljuset på ett lämpligt sätt. Anläggningen klarar samtliga belysningsnormer till ett bländtal, UGR, 26.

Belysningen kan dimras och installationen gjordes med ett överljus på 30–40 procent eftersom all belysning tappar ljus med tiden. Det är en bra lösning ur hållbarhetssynpunkt.

 

Kort om Lofsdalen

Lofsdalen padelbana är 1 500 kvadratmeter och har totalt 5 banor, två singel och tre dubbel.

Om padel

Padel spelas i regel dubbel, med samma poängräkning som i tennis. Vanliga tennisbollar används, spelplanen är 10×20 meter och underlaget betong, cement, plast eller konstgräs. Banan är kringbyggd av fyra meter höga väggar av glas eller tegel. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel, på samma sätt som i exempelvis squash.

Få hjälp med ditt belysningsprojekt! Kontakta oss idag