Hoppa över och gå till innehåll
IMD

Ta kontroll över energin i din fastighet

IMD står för individuell mätning och debitering, med IMD kan man enkelt fördela rättvisa kostnader till de boende i ett flerbostadshus för till exempel värme, el och varmvatten samtidigt som medvetandet kring den egna förbrukningen ökar.

Varför IMD?

Nybyggnation Fastigheter

Ökad medvetenhet om energiförbrukning 

IMD står för Individuell Mätning och Debitering. Istället för att varje lägenhet har ett eget el-abonnemang har man ett gemensamt abonnemang för hela fastigheten och fördelar kostnaden för elförbrukning. Förutom att de samlade fasta avgifterna minskar väsentligt skapas bättre möjligheter att förbruka energin från husets solpaneler. En IMD-lösning kan alltså vara nyckeln till en lönsam investering i solenergi.

Minskat energibehov

I EU:s direktiv om energieffektivisering, EED, står det att individuella mätare för värme och varmvatten för hushållsbruk ska installeras om byggnaden har centrala system för värme och tappvarmvatten eller försörjs med fjärrvärmesystem. EU menar att IMD är en metod att minska energibehovet för uppvärmning genom sänkt innetemperatur och minskad användning av tappvarmvatten.

Regeringen har beslutat att införa krav på IMD av värme och varmvatten i flerbostadshus från 1 juli 2021. 

Storstad Imd
Gamla Stan Imd

En lönsam investering

Med dagens elpris ser man att en investering av IMD lönar sig på 2–4 år. Med en ökad medvetenhet om den egna förbrukningen kan kostnaderna snabbt gå ner för boende och fastighetsägare. Som fastighetsägare får du full kontroll över alla dina fastigheter och kan lätt se var olika förbrukningstoppar finns och när de uppstår.

Fördelar med IMD

  • Följ energiförbrukningen för hela fastigheten
  • Boende kan följa egen förbrukning
  • Bidrar till en hållbar miljöutveckling
  • På sikt sänkt energiförbrukning
Installera IMD

IMD med Rexel

Rexel erbjuder en helhetslösning där vi med hjälp av vara installatörspartners byter ut befintliga elmätare och gör erforderliga ingrepp i fastighetscentralen, samt ändrar abonnemangs­strukturen för att passa IMD. Beroende på förutsättningar installerar våra partners även varmvattenmätare.

Vid nyproduktion hjälper vi till med en totallösning av energimätning från start. Via vår IMD-tjänst sköter vi mätningen och skapar ett debiteringsunderlag för fastighetens förvaltare som då enkelt kan fakturera hyresgästerna. Vår IMD-tjänst stödjer även vatten och värme.

Artiklar från Rexel