Hoppa över och gå till innehåll
GSM - belysning för kontor

Belysning för kontor

När IT-företaget GDM i Sundsvall växte och behövde nya och större lokaler passade de på att göra något alldeles extra av sin nya arbetsplats.

Det cirka 500 kvadratmeter stora allrummet utrustades med ny belysning och kan byta skepnad med hjälp av ljus och smart inredning. Redan vid projektets början fick en av de sociala ytorna i GDM:s nya lokaler arbetsnamnet Plaza. Plaza betyder öppet torg, och det är precis vad den här delen av kontoret är. 

Plaza påminner om en hotellobby med öppen planlösning. Rummet går i mörka, varma toner och har industriellt präglad inredning. Ovanför bord av grova, slitna plankor hänger stora pendelarmatur i olika utföranden. Gröna växter skapar en skön kontrast till de lite råare detaljerna och ett kök har fått en central plats i rummet. 

Idé, design och inredning har GDM själva stått för. 

– Vår projektledare Jenny Asplund har gjort ett fantastiskt arbete, säger Per Öhman, HR- och Office Manager, GDM. 

Plaza är tänkt att vara en social plats där både medarbetare, kunder och andra gäster kan ha möten, ta en fika eller äta lunch. 

– Och kanske även lyssna på ett föredrag ibland, säger Per Öhman. 

Tack vare en god dialog med fastighetsbolaget Castellum, installatören Assemblin, konsultföretaget Tekab, Rexel i Sundsvall samt belysningsleverantören Let it Light har GDM gått i mål med projektet som de själva beskriver som ganska djärvt och nytänkande. 

– Vi hade redan från början en klar vision om hur vi ville att den här lokalen skulle se ut och användas. Vi ville skapa en modern och flexibel mötesplats för både medarbetare och kunder. Något som sticker ut. Bland annat var det viktigt för oss att ha synliga installationer i taket, och att taket skulle vara mörkt istället för vitt, berättar Per Öhman. 

Efter många turer beslutades att lokalen skulle ha infällda LED-paneler i taket. Men för att få armaturerna i Plaza att smälta in bättre har de belagts med en cirkelplåt som lackats i samma mörkt grå kulör som innertaket. 

– Genom att använda standardprodukter och ”skruva till” dem lite så kan man med små medel göra stor skillnad, säger Fredrik Jonsson, Tekab, som är den som har beräknat och ritat projektet. 

Hans Björk från Assemblin håller med. 

– Trots att det var en specialbeställning, med lackning i fabriken, gick det förvånansvärt snabbt och smidigt med leveransen, säger han. 

GDM har fått cirka 400 takarmaturer installerade, samtliga lackade i innertakets kulör. 

Armaturerna i Plaza är styrbara via Helvar DIGIDIM. I kontorsdelen är belysningen vald enligt gällande regler för arbetsmiljö. 

– Vid våra arbetsplatser har vi tidsstyrd belysning medan samtalsrum, förråd och toaletter har fått rörelsesensorer, säger Per Öhman. 

GDM valde bort de annars vanliga kontorskanalerna runt väggarna och har istället uttagsstavar på fot som kan flyttas runt utifrån behov. 

– Tack vare detta kan hela lokalen möbleras och möbleras om hur som helst, säger Fredrik Jonsson. 

Så med smart teknik och inredning kan nu Plaza förändras från en stor öppen yta till flera mindre mötesrum med individuell belysning. Eller till en scenlokal med plats för stor publik. Alla parter är väldigt nöjda med hur projekt Plaza har utvecklats. 

– Vi har haft en bra dialog med kunden där vi gemensamt bollat idéer och förslag i ett tidigt skede, vilket har gjort att vi lyckats ta fram en helhetslösning som matchar kundens önskemål och budget, säger Hans Björk. 

Text: Malin Swing Foto: Torbjörn Bergkvist

Artikeln är skriven för tidningen Effekt nr 1 2019 

Leverans

I Rexels leverans ingick följande

Ca 400 LED-armaturer för tak från Let it Light. 

I huvudsak modellen Dyan belagd med cirkelplåt till Plaza, Freyn till arbetsplatserna och modellen Ricky med sensorer till samtalsrum, förråd och toaletter. 

Samtliga armaturer lackades i av kunden önskad kulör innan leverans från fabrik. 

Belysningen är kopplad till Helvar DIGIDIM och styrs via en app. 

I leveransen ingick även övrig teknik, såsom uttagsstavar på fot och framdragning till pendelbelysning. 

Kontor GSM 02