Hoppa över och gå till innehåll
Elbilsladdning

Så blir din semester med elbil optimal

Ska du resa i väg med bil under semestern? Behovet av laddstolpar runt om i Sverige ökar snabbt då fler väljer att resa med elbil. Genom att planera resan i förväg och ta reda på hur det ser ut med laddstolpar längs vägen så får du en mer avkopplande resa.

Planera din resa

Genom att planera resan och kolla upp laddplatser i förväg sparar du tid som du kan lägga på annat under semestern. Vi kan rekommendera att använda en laddkarta för att hitta vart laddstationer finns placerade, om de fungerar, när de senast användes och så vidare. Tips på länkar:

Laddkarta - visar laddmöjligheter i både Sverige och övriga Europa.

Plugshare - visar laddmöjligheter i Sverige och övriga världen (baseras på incheckningar och omdömen från andra med elbil).

Plugsurfing - Här kan du beställa laddbricka som fungerar på många laddstationer runt om i Europa.

 

Ta med en reservkabel 

Din Mode 3-laddkabel kan användas för att ladda vid alla offentligt tillgängliga laddpunkter, men det är alltid bra att ha en reservplan. Om det inte finns några vanliga laddpunkter tillgängliga, kan du använda Mode 2-kabeln för att ladda från ett vanligt vägguttag under en kort period. Om möjligt är det att föredra att ladda ur ett rött industriuttag (även kallat CEE-uttag) snarare än ur ett hushållsuttag, givet att din Mode 2-kabel erbjuder denna möjlighet. 

Även utanför Sverige gäller samma laddstandard med Typ 2 och CSS-kontakter. 

Betala din laddning 

Något annat som kan vara bra att kolla upp innan avfärd är hur du betalar för din laddning, tyvärr är det inte alltid så enkelt att betala med ditt vanliga betalkort. Det finns olika standarder och system. Vissa stationer kräver betalapp, och vissa kräver speciella laddkort.  

Enklast är att du ta reda på vad som krävs för de länder du ska besöka, ladda ner apparna och beställ laddkort innan avfärd. Det kan vara bra att registrera sig och beställa laddbricka från exempelvis Plugsurfing, som genom roaming fungerar på många laddstationer i Europa Men tänk på att det många gånger kan vara billigare att ladda ner laddnätverkets egen app och betala genom den. Roaminglösningar såsom Plugsurfing kan vara bra att ha i reserv. 

Tänk taktiskt  

Att ladda en elbil går snabbast från tomt batteri upp till 60%, du kan ladda på 15-20 minuter. Så vill du ta dig snabbt någonstans så rekommenderar vi att du stannar ungefär varannan timme och laddar upp till 60%. Kombinera pausen med mat och vilopauser, njut av resan och de stopp du behöver göra. 

Har du tid så kan det vara en bra idé att använda långsammare laddstolpar vid attraktioner längs med vägen. Stanna på platsen 4-5 timmar och upplev orten samtidigt som bilen laddas.   

Att spara på batteriet är alltid en bra idé, eftersom oväntade omvägar eller trasiga snabbladdare kan tvinga dig att köra längre än du planerat. Högre hastigheter resulterar i större luftmotstånd och ökad strömförbrukning. Håll hastighetsgränserna och använd bilens ECO-inställning för att få bra räckvidd. Längst kommer du om du begränsar hastigheten till 80 km/h eller lägre. 

Sist men inte minst, njut av din semester!

Sammanfattade tips!  

  1. Håll koll på vad du har för förutsättningar för just din bil. 
  2. Den effektivaste laddningen är den som sker när du sover eller upplever något.  
  3. Ta reda på vart laddstationer finns och att de matchar just din bil. 
  4. Säkra din betalning. 
  5. Ladda ner de appar du behöver beroende på vilka länder du ska besöka.  
  6. Våga fråga! El finns på alla ställen, våga fråga om hjälp. 

Har du ingen elbilsladdning idag men vill veta mer?