Hoppa över och gå till innehåll

Energismart fokus över julledigheten  

Hur planerar man bäst för ledigheten om man tänker resa en längre sträcka med sin elbil? Behöver man ta bort snö som hamnat på solpanelerna? Sist men inte minst, vad är det egentligen man kan göra för att minska sin egen elförbrukning? 

Resa med elbil 

Att ladda sin elbil går snabbast från tomt batteri upp till 60%. Vi rekommenderar att man vid längre sträckor stannar och laddar ungefär varannan timma och laddar upp till 60%. Passa på att kombinera pausen med mat och vilopauser, nyttja tiden för att att sträcka på benen och njut av resan. 

Var också förberedd på att kylan påverkar bilens räckvidd. Olika bilar påverkas olika mycket, men 15-20% högre förbrukning är inte ovanligt. När du parkerar bilen efter resan är det bra att ha lite marginaler. Efter en natts nedkylning av batteriet kan du förlora en del räckvidd som begränsar din möjlighet att nå den laddstation du siktat på.  

Högre hastigheter resulterar i större luftmotstånd och ökad strömförbrukning. Håll hastighetsgränserna och använd bilens ECO-inställning för att få bra räckvidd. Längst kommer du om du begränsar hastigheten till 80 km/h eller lägre.  

Läs gärna tidigare artikel ”tips inför sommarsemestern”, den gäller även vid julledigheten om du ska resa längre.  

Minskad förbrukning med solenergi  

Med installerade solpaneler påverkas du inte i samma utsträckning av föränderliga elpriser på marknaden. Vid installation av solenergi kan man även lägga till energilager som gör att energin samlas och du väljer sedan själv när den ska användas. 

Om du redan har installerade solpaneler och stressar upp dig över att snön ligger som ett täcke på dessa kan du sitta ner och ta det lugnt. Att skotta snö från panelerna kan skada och det är bäst att låta dom vara, eftersom solceller installeras med en viss lutning så kommer den mesta av snön att glida av. Den solinstrålning du trots allt förlorar med snötäckta paneler är under vinterperioden försumbar. 

Har du planerat att installera solpaneler under nästa år rekommenderar vi dig att omgående undersöka förutsättningar och sätta i gång med planering. Just nu är det ett högt tryck på förfrågningar om solenergi runt om i Sverige – även hos oss. 

Minskad energiförbrukning i hemmet 

Det finns många olika tips och tricks du kan ta till för att påverka din egen energiförbrukning i hemmet. Mycket av energianvändningen och nuvarande elpris beror också på hur vi som privatpersoner agerar.  

  • Genom att minska inomhustemperaturen med en grad kan du göra en energibesparing på cirka fem procent. Rekommenderad temperatur inne är i regel 20C, är du bortrest över jul kan du med fördel sänka temperaturen till 15C tills du är tillbaka.  
  • Apparater i stand-by läge förbrukar el i onödan och står för cirka tio procent av elförbrukningen i ett hem. Det gäller alla apparater med fjärrkontroll, till exempel din TV, dator, dvd och digitalbox. Men också lampor med transformatorer i vägguttag, drar lika mycket ström som lampan även om den är släkt. Tipset är att koppla alla sladdar till ett grenuttag med strömförbytare för att kunna stänga av alla apparater med en knapptryckning. 
  • Byt ut äldre apparater i hemmet, apparater som är äldre än 15 år förbrukar mycket el. En kyl/frys som äldre än 15 år kan dra dubbelt eller till och med trippelt med energi jämfört med en nyare variant. Vid inköp av nya apparater, väjd då energisnåla varianter. Kolla efter apparater som är märkta med A, A+ eller den bästa A++.  
  • Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner, fyll dom så gott det går och om möjligt, sänk temperaturen i dina tvättar, kör på 40C i stället för 60C osv. Du kan med fördel hänga tvätten på tork på lina för att slippa dra el till torktumlare eller torkskåp.  
  • Håll rätt temperatur i kylen (+6) och frysen (-18). Tänk på att placera varorna i kyl och frys så att luften kan cirkulera runt om. Frosta även av din frys minst en gång per år och se till att dörrar och lock sluter tätt.   
     

Belysningsbesparing 

Belysningen i hemmet bör bestå av LED-lampor, då sparar du både pengar och gör något gott för klimatet. Energiåtgången för en LED-lampa är en bråkdel av den som går åt för en vanlig glödlampa eller ett lysrör.  

Äldre belysning innehåller ofta farligt kvicksilver vilket LED-lampan inte gör. Tänk även på att släcka lamporna när du lämnar ett rum.  

För dig som fastighetsägare kan det vara klokt att investera i en mer energieffektiv belysning och modern fjärrstyrning. Genom att göra detta kan du minska belysningskostnader med upp till 90%. Läs mer här om belysning här.

Omställning till LED för företag 

Under nästa år kommer belysning med kvicksilver att förbjudas, detta gör att tidigare installerad belysning bör ersättas med LED-belysning. I många fall går det att behålla tidigare installerad armatur men ett helt byte av armatur och belysning kan i många fall vara mer fördelaktigt.  

Läs mer här och kontakta oss för hjälp!

Har du frågor till oss?  

Har du frågor om hur du kan få en energismart fastighet? Vi på Rexel har tillgång till marknadens mest erfarna och kompetenta belysnings- och energiprojektörer. Vårt mål är att ta fram den bästa och mest långsiktiga lösningen för varje fastighetsägares unika behov. Vi satsar på att alltid ligga i framkant med energismarta lösningar, det senaste tillskottet är vår tjänst IMD, som du kan läsa mer om här.