Mer ljus för fotbollen – för mindre pengar
Ett lyft för miljön, elräkningen – och ungdomsfotbollen. Den nya belysningslösningen i Gislaveds IS inomhushall gör alla till vinnare. ”Helt fantastiskt, vi sparar 90 procent på energin”, säger fotbollsklubbens ordförande Bosse Linde.
För en liten idrottsförening kan det ibland vara tufft att få allt att gå ihop. Många anläggningar i landet behöver renovering och skötseln tickar alltid pengar. Samtidigt måste såklart själva kärnverksamheten, idrottsaktiviteterna för alla medlemmar, rulla på.
Gislaveds Idrottssällskap, med drygt 400 barn och ungdomar i totalt 19 lag, är inget undantag. Inne i fotbollsklubbens konstgräsklädda inomhushall lyste bara vartannat av lysrören och elräkningen var tung att ta.
Ny belysning både för miljön och ekonomin
– Vi hade länge velat byta vår gamla energislukande kvicksilverbelysning, både för miljöns och ekonomins skull. En elräkning på 150 000 om året skär i hjärtat på små föreningar, säger fotbollsklubbens ordförande Bosse Linde.
När Bosse Linde såg en annons om Rexel och Svenska Fotbollförbundets satsning Energiinitiativet och lämnade han in en ansökan. Genom Energiinitiativet kan fotbollsklubbar söka bidrag till en energibesparing på sin anläggning för att frigöra resurser för barn- och ungdomsverksamheten.
Gislaveds ansökan fick ett positivt gensvar och nästa steg var att Rexel kom och gjorde en energiinventering på plats.
– I vår energianalys och livscykelkostnadsanalys kom vi fram till att det går att spara minst 90 procent av energiåtgången och att investeringen betalar sig inom ett år och nio månader. Med 100 000 beräknade brinntimmar håller LED-belysningen dessutom i 90 år, berättar Håkan Pettersson, ansvarig för Rexels regionsäljare inom belysning och den som tog sig an uppdraget i Gislaved.
I installationsförslaget ingick att byta ut 96 stycken 500-watts kvicksilverarmaturer till 48 moderna LED-armaturer och ett helt närvarostyrt system för anläggningen. Med tre ljusscenarier på 50, 75 respektive 100 procent, och där det ofta kommer att räcka med 50 procent, ligger energibesparingen på minst 90 procent.
– Den kan bli ännu större om vi räknar med att rörelsesensorerna slår av ljuset när ingen är där, tillägger Håkan Pettersson.
Med de här sifforna som underlag behövde föreningen inte fundera länge. Finansieringshjälp säkrades från Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet Sisu i Småland och sedan gick beslutet snabbt att fatta.
Uppdraget att installera det nya belysningssystemet gick till Bogesunds El & Tele i Ulricehamn, ett företag med runt 35 anställda elektriker som har inriktat sig speciellt på energibesparingar och förnybar energi som solcellsanläggningar.
– Installationen i Gislaved ligger helt klart i linje med våra ambitioner på miljöområdet. Det kanske låter stort men vi vill faktiskt bidra till en bättre värld, och det gör vi även med det här enskilda uppdraget, säger Bogesunds El & Teles VD Joakim Lundberg.
”Vilken skillnad!”
Till sist kom ögonblicket i mitten av september när Bosse Linde för första gången klev in i inomhushallen med den nya belysningen.
– Det kändes underbart. Jag trodde inte att det var sant hur bra ljus det var och då kördes belysningen bara på 75 procent. När den drogs på för fullt tänkte jag: herregud vilken skillnad!
Den nya belysningen betyder också att den attraktiva hallen blir en magnet för klubbens fotbollsverksamhet.
– Det är ett lyft för hela föreningen. Vi får helt andra möjligheter att träna och utnyttja hallen. Och sedan gör vi såklart också en insats för miljön, säger han.
Text: Per-Ola Knutas Foto: Oscar Mattsson
Artikeln är skriven för tidningen Effekt nr 4 2020