Hoppa över och gå till innehåll
Grönare framtid

Omställning till LED

Nya EU direktiv för en grönare framtid gör att all belysning med kvicksilver förbjuds, både tillverkning och import. Tidigare installerad belysning bör därför ersättas med LED-belysning.

Ett beslut för miljö och människa

Nya EU direktiv för en grönare framtid gör att all belysning med kvicksilver förbjuds, både tillverkning och import. Tidigare installerad belysning bör därför ersättas med LED-belysning.

Befintliga lysrör med kvicksilver är en av Sveriges vanligaste ljuskällor, inte minst i offentliga lokaler som skolor, kontor och sjukhus. Omställningen till LED kräver kunnande och förståelse för alla som arbetar med belysning, men ger samtidigt en stor möjlighet att i samband med bytet se över vilka kostnadsbesparingar som kan göras.

Kontakta oss på Rexel redan idag

Krav och regelverk

Omställning

Dina valmöjligheter i omställning till LED

1. Behålla befintlig armatur och byt mot motsvarande LED ljuskälla

Kontrollera att det finns LED-lysrör som fungerar med armatur och drivdon. Risken med att behålla befintlig armatur/drivdon är att denna inte klarar livslängden för ett ljuskällebyte. Fördelarna med att möjligen behålla befintlig armatur/drivdon är att inte kasta bort något som fungerar samt att det är ett relativt enkelt byte.

2. Ersätta ljuskällan med helt ny armatur och drivdon 

Om befintlig anläggning med armatur/drivdon inte klarar endast ett byte av ljuskällor tittar vi på optimal lösning för anläggningen. Detta i sig kan vara en stor miljövinst och leda till minskad energiförbrukning och kort återbetalningstid med tanke på höga elpriser. Kopplar man även på styrning och sensorer blir energiförbrukningen ytterligare reducerad.

3. Fortsätt använda konventionell ljuskälla ett tag till 

Om ett byte av armatur inte känns aktuellt i dagsläget rekommenderar vi att beställa hem ljuskällor omgående, innan lagren tar slut. Om du ändå vill veta vad ett möjligt byte innebär så finns vi här för rådgivning. 

Kontakta oss via chatten ovan.

LED