Hoppa över och gå till innehåll
Utomhusbelysning

Så fixar du bästa trädgårdsbelysningen

En väl planerad trädgårdsbelysning ger en tryggare och vackrare miljö vare sig man befinner sig utomhus eller inomhus. Här kommer tipsen som hjälper dig att få ett bra resultat.

En ökad trygghetskänsla

Fördelarna med en väl genomtänkt trädgårds- och utomhusbelysning är många. Utöver rent funktionella aspekter som att göra det möjligt att hitta till dörren och kunna sätta nyckeln i låset får man också en tryggare, säkrare och vackrare miljö att vistas i under dygnets alla timmar, året runt.  

– Det här är något man har nytta av även när man befinner sig inomhus. Genom att belysa trädgården utanför skapar man en känsla av att förlänga rummet man befinner sig i så att det känns större, säger Agne Skoog, belysningsprojektör på Rexel i Linköping. 

Förutom att det är trevligt bidrar det också till ökad trygghetskänsla. 

– Om du står i vardagsrummet och tittar ut ser fönstret alldeles svart ut om du inte har någon belysning. Det kan till och med stå någon där och titta på dig utan att du märker det. Men om du ljussätter ett träd, staket, en buske eller en bergknalle skapas en helt ny dimension, säger Agne. 

Undvik bländande belysning

Hur mycket ljus som behövs påverkas av miljön runtomkring. En trädgård ute på landet där det är mörkt runtomkring kräver till exempel mycket mindre ljus än inne i stan. 

– Ett bra tips är också att jobba med flera mindre ljuspunkter istället för några få stora. På det viset undviker man stora kontraster som kan skapa bländning och obehag, säger Sandra Klint, belysningsprojektör hos Rexel i Jönköping. 

Bländande belysning är inte bara obehagligt. Det skapar också otrygghet. Ändå är det inte ovanligt att man stöter på bländande belysning i såväl trädgårdar som andra stadsmiljöer. Några andra tumregler för att komma tillrätta med det är att undvika armaturer med synliga ljuskällor, inte placera dem precis i ögonhöjd och att rikta ljuset på ett sådant sätt att det inte bländar. 

Ytterligare ett tips är att betrakta olika delar av trädgården som olika rum som ljussätts utifrån den funktion och stämning man vill lyfta just där.  

– Altanen kan vara ett sådant rum. Om man har en jacuzzi kan det vara ett annat, säger Fredrik Mellgren, belysningsprojektör på Rexel i Norrköping. 

Testa olika belysningslösningar 

Hans råd är också att alltid provbelysa på plats innan man installerar något. 

– Man kan ha en vision och idé i huvudet, men många gånger när man provbelyser ser man andra saker som man inte hade räknat med från början. Dessutom är det väldigt roligt. Så passa på att testa och lek med olika vinklar, avstånd och armaturer, säger Fredrik Mellgren. 

Text: Sara Bergqvist 
Artikeln är skriven för Connect nr 1 2022 

Tips och råd

5 tips för smart trädgådsbelysning

  1. Om man har en dyrare anläggning kan det vara lämpligt att komplettera med åskskydd.
  2. Armaturerna och belysningen i sig är inte det viktiga, utan det man belyser och vill lyfta fram.  
  3. Köp några extra ljuskällor och reservdelar och lägg i förrådet.
  4. Plantera buskar, växter och träd att belysa om det inte redan finns. 
  5. Det är viktigt att ljusets riktning inte är ineffektiv och lyser upp mer än vad som är tänkt, det kan påverka djur och natur negativ – så kallad ljusförorening.

 

Illustration: Lena Palmius 

Tips om budget

Ljussättning utifrån budget

  • Minibudget: Prioritera den funktionella belysningen på fasaden. Ljussätt vid entrédörrar så att du hittar dit och ser att låsa upp. Komplettera med någon stolpbelysning som vägledning fram till dörren. 
  • Mellanbudget: Lägg till ytterligare någon belysning på fasaden som får huset att framträda på ett vackert sätt. Välj också ut ett fåtal viktiga punkter i trädgården att belysa, till exempel ett vackert träd och någon buske. 
  • Stor budget: Ljussätt såväl förgrund som mellangrund och bakgrund. Komplettera belysningen ovan med belysning på fler träd, buskar och ­andra detaljer som räcken, trappsteg eller en berghäll.  

Rexel erbjuder produkter från etablerade varumärken. Kvalitets­produkter är oftast hållbarare och blir mer kostnadseffektiva i längden. 

Läs mer om belysning och hur vi kan hjälpa dig! 

Foto: Asker Pollare