Hoppa över och gå till innehåll
Skolmiljö

Belysning i form av tallar

Ett skolbygge i Rättvik innebar att träd togs bort. Moderna belysningsstolpar med folierat mönster som liknar träd gjorde att skolgården fick en fin miljö.

I Rättvik är man väldigt stolt över sina tallar. När en av ortens skolor, Nyhedsskolan, skulle byggas om behövde man fälla åtta ståtliga tallar på skolgården. Det gjorde både kommunen och skolans personal ledsna.

I förfrågningsunderlaget från kunden ingick åtta höga stolpar, men Fredrik Thollström, elansvarig på Flexator och som fått uppdraget att bygga skolan och skolgården, insåg snabbt att det inte skulle räcka för att få ett bra ljus på skolgården.

Ljus och trygg skolmiljö

– Jag tycker att det är viktigt med en ljus och trygg utemiljö för både elever och personalen, många tycks glömma bort att det faktiskt handlar om en arbetsplats även utomhus, säger Fredrik Thollström.

Han kontaktade Rexels belysningsprojektör Fredrik Mellgren för att få hjälp att beräkna ett så bra ljus som möjligt. Förslaget omfattade 34 stolpar, varav åtta höga med mycket fokus på indirekt belysning.

– Kommunen uppskattade att vi hade ett bättre förslag. Jag hade hört tidigt i projektet att man helst inte ville fälla några träd på skolgården, så jag frågade om jag skulle kolla om det gick att få stolparna att se ut som tallar, lite som kompensation för träden som behövde fällas. Jag ringde min kontaktperson på Rexel Håkan Pettersson, och han frågade företaget Formenta om det gick att lösa.

Formenta svarade ja, absolut och tog fram ett nytt mönster.

Att montera många och höga stolpar i ett projekt kan vara besvärligt. Men eftersom stolparna var gjorda av komposit blev installationsarbetet enklare för montörerna.

Alla inblandade blev väldigt nöjda med resultatet. Fredrik Thollström berättar att när man ser stolparna och vet att de är släta vill man gärna gå fram och känna att det verkligen är stolpar och inte riktiga träd.

Armaturer ser ut som riktiga träd

– Och ljuset är kanon! Under tiden som de monterade stolparna var det några förbipasserande ortsbor som frågade hur i hela friden vi hade gjort för att montera armaturer på riktiga trädstammar, innan de insåg att det var belysningsstolpar. Resultatet blev ett behagligt och fint ljus på lekutrustningen på skolgården och en bra allmänbelysning. Inte skarpt ljus, det bländar inte utan vi valde att ha mycket indirekt ljus., säger Fredrik Thollström och fortsätter:

– Jag tycker det piggar upp att ha ett mönster på belysningsstolpar, det är en mindre extrakostnad som får ett roligt resultat.

Text: Petra Lodén Foto: Maria Uhr

Artikeln är skriven för tidningen Effekt nr 1 2021 

Läs mer om belysning