Hoppa över och gå till innehåll
Energiomställning

Ställ om till en hållbar fastighet

System och installationer är i många fall föråldrade och saknar effektiv energianvändning. Upptäck hur vi på Rexel kan hjälpa till mot en mer energismart fastighet.

Ett steg mot en grönare framtid 

2023 är året som lysrör med kvicksilver ska fasas ut och ersättas med LED. Lysrör är en vanlig ljuskälla och används ofta i fastighetens tvättstuga, källare, garage och på många andra ställen. Lysrören som innehåller kvicksilver ska under året bytas ut mot effektivare LED-lysrör, som har lika bra eller bättre funktion. 

Omställningen till LED kräver kunnande och förståelse för alla som arbetar med belysning, men ger samtidigt en stor möjlighet att i samband med bytet se över vilka kostnadsbesparingar som kan göras. 

I vissa fall går det att behålla befintlig armatur och endast byta ut ljuskällan men i många fall är det fördelaktigt att byta ut både ljuskälla, armatur och drivdon. 

Kontakta oss på Rexel så hjälper vi dig i med en belysningsinventering!  

Bli din egen energiproducent  

Det finns flera olika smarta installationer du kan göra för din fastighet, dels för miljön, dels för att öka inkomsten och även för att få tid över till annat.  

Med solenergi kan taket på din fastighet enkelt bli en stabil inkomstkälla. Genom att installera solcellspaneler påverkas du inte i samma utsträckning av föränderliga elpriser. Eventuellt överskott av el kan enkelt säljas till elnätet för att tjäna en slant.  

Om du till din solcellsinstallation har lagt till energilager kan du lagra elen och nyttja den för laddning av elbilar och laddhybrider. Rexels tjänst för elbilsladdning passar fastighetsägare, bostadsrättföreningar och företag. Med enkla tillval möter du behoven hos boende, besökare, kunder och personal.  

Tjänsten gör det möjligt att kombinera intern- och publik laddning och är ett enkelt sätt att öka intäkter för dig som anläggningsägare.  

Lägg till IMD – individuell mätning och debitering  

IMD står för Individuell Mätning och Debitering. I stället för att varje lägenhet har ett eget el-abonnemang har man ett gemensamt abonnemang för hela fastigheten och fördelar kostnaden för elförbrukning efter var och ens förbrukning. Förutom att de samlade fasta avgifterna minskar väsentligt skapas förutsättningar för att kombinera med solenergi och få en effektiv helhetslösning med kort återbetalningstid och mycket bra avkastning på din energiinvestering. 

En IMD-lösning kan alltså vara nyckeln till en lönsam investering i solenergi.

Kontakta oss på Rexel

Läs fler artiklar från Rexel